Hout Luyten, Herentals

Om de bouw van de nieuwe showroom (600 m²) met daarboven 8 appartementen te realiseren, ging Hout Luyten in Morkhoven (Herentals) in zee met Vestad.

  • Opdrachtgever: Hout Luyten
  • Architect: Architectenbureau Jef Beneens
  • Locatie: Herentals
  • Type: Handelsgebouw
  • Uitvoering: 2014-2015
  • Diensten: Stabiliteitsstudie, EPB, Veiligheidscoördinatie

Vestad nam niet enkel de stabiliteitsstudie op zich, maar ook de EPB-verslaggeving en veiligheidscoördinatie.

Stabiliteit

Concreet: Vestad vertaalde het ontwerp van Architectenbureau Jef Beneens naar een constructieve solide structuur. Het ontwerp gaat uit van een benedenverdieping met een zo flexibel mogelijke indeling. Dit betekent weinig kolommen en binnenwanden om een zo open mogelijk geheel te bekomen. Dit mag echter niet als een beperking werken op de indeling van de appartementen hierboven en de volledige parkeerkelder onder het gebouw. Er is gekozen om alle vloeren uit te voeren met breedplaatvloer (predallen) om zo de bovenbelasting via enkele kolommen over te dragen op de fundering.
wapening vloerplaat

EPB

Energiezuinigheid was een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp. In samenwerking met Vestad kreeg het gebouw een goede isolatieschil (K-peil 33), ook al heeft de showroom grote raampartijen.

De appartementen behalen gemiddeld een E-peil E50 zonder gebruik te maken van hernieuwbare energie. Met toepassing van bv. warmtepomp en/of zonnepanelen zal dit peil dalen tot onder E30. Dat maakt dat het gebouw klaar is om te voldoen aan de BEN-principes (bijna-energieneutraal) die vanaf 2021 de standaard worden voor nieuwbouwwoningen (appartementen) in Vlaanderen.